Home ENIGMATIKA ITD BLOG HH - O MENI / KONTAKT
Home

U DRUŠTVU ENIGMATSKIH VELIKANA

Branko Lipanović i Stjepan Horvat, glavni urednici  Vjesnikovog Kviza i bjelovarskog Čvora i moja malenkost, tada urednik banjolučkog HIK-a. Prigoda je Kvizov izlet u nepoznato, lokacija izvor Soče. Sjećanja, treba li reći, u stilu ”koja su to vremena bila”…  

ENIGMATIKA

Enigmatika je dio masovne kulture i na nama je da učinimo šta možemo da bude i masovna i kulturna.

Zagonetke su dio naših života od pamtivijeka. U ljudskoj je prirodi da se nadmudruje, propituje, igra…, a riječi i jezik su svima dostupne prekrasne igračke koje mogu svakodnevni život načas pretvoriti u zanimljivo igralište. Nekad su zagonetke teško rješive, nekad iza njih stoji dubina i mudrost, skrivena poruka, metafora, nekad se do rješenja dolazi mukotrpnim radom, počesto trenutnim bljeskom …, ali uvijek su izazovne. Teško je odoljeti i reći ne zanima me, šta me briga šta je rješenje. Na toj ljudskoj osobini, na tom prihvatanju izazova i užitku rješavanja, nastala je enigmatika kao aktivnost, hobi, umijeće, nekima i zanat.

Nakon tolikih godina sa enigmatikom uvijek se nađem pomalo zatečen kad nekom trebam objasniti šta je to čime se bavim cijelog života, zašto mi je to bilo draže i važnije od mnogih drugih većih stvari i ciljeva. Kao i u svim takvim situacijama, veliko objašnjavanje nema puno smisla. Situaciju rješavam osmijehom koji, vjerujem, govori više od bilo kakvih argumenata. Onda slijedi navođenje lijepih primjera kreativnosti enigmatskih autora, čudesnih stvari u jeziku, svakodnevnih sitnica, a i lijepih doživljaja vezanih za taj moj hobi… Gotovo uvijek uspijem, druga strana osjeti šta je na stvari - užitak, mir i odsustvo ikakvih sumnji na temu je li vrijedilo.

Na ovom ću mjestu pokušati isto - predstaviti enigmatiku, njene zaljubljenike i njihov rad na ležeran, ali ozbiljan način. Oni koji već znaju znanje ovdje će naći podsjetnik na neke stare stvari, nove primjere, priliku da komentiraju, kritiziraju, pomognu svojim sugestijama ili prilogom. Oni kojima je ova materija nova će moći steći osnovna znanja o nekim enigmatskim vrstama, temama, kriterijima, aktivnostima. Dakle,  prevashodni cilj mi je skupiti na jednom mjestu priču o enigmatici u što više njenih pojavnih oblika i aspekata. Ne mogu, ne znam i neću sve sam, prilozi i komentari su dobrodošli. Priča o enigmatici su i teoretiziranje o pojedinim vrstama, i primjeri kreacija, i priče o autorima, urednicima, izdavačima, izdanjima, susretima, natjecanjima, blogovima, pa onda sjećanja, anegdote, fotografije, sve što je vezano za naš lijepi hobi i njegove zaljubljenike.

Neću propustiti temu koja se nameće - ima li mjesta za enigmatiku u današnjem životu, nije li je pregazilo vrijeme i tehnologija? Sudeći po izdavaštvu i prisutnosti u medijima u tehnološki najrazvijenijim društvima reklo bi se da nema krize za enigmatiku. Gdje smo mi tu, sa našim jezikom u kome je kriza, na žalost, najfrekventnija riječ? Tradiciju i kvalitet imamo, budućnost će ovisiti od mnogo čega, ali zasigurno jako puno i od nas enigmata. U toj kombinaciji tradicije, kvaliteta i upitne budućnosti nađoh motiv da krenem od početnih ABC, šta ce biti ITD vidjećemo. Važno je započeti sa osmijehom i čvrstim stavom da vrijedi.


Jedan je

i velik je

Pero,

nikad

dosadno i uvijek kreativno.

U ovoj će se mreži, nadam se, naći svakojakih plodova iz mora naših enigmatskih ideja tema i vrsta, prošlih vremena, zaboravljenih starih stvari, neviđenih novih… Mreža je velikih oka pa će ponešto i propasti kroz nju, ostaće valjda dovoljno dobrog i zanimljivog. Paziću i da ne bude prevelikih i teretnih stvari u našoj mreži, vrijedna je i valja nam je čuvati.

Dobrodošlica svima, enigmatima s kojima dijelim naš lijepi hobi, radim i prijateljujem već 45, godina, a posebno i onima koji su mnogo mlađi ili su tek naišli.


Copyright abcitd.com 2016