”HIK” NA MEĐUNARODNOM SUSRETU ENIGMATSKIH UREDNIKA U BJELOVARU 1978.

Mato Glibo i

Hajrudin Hodžić


KONTAKT


hodzich@gmail.com

Home
Home ENIGMATIKA ITD BLOG HH - O MENI / KONTAKT

U enigmatici sam aktivno od srednjoškolskih dana. Još kao osnovac rado sam se zadržavao na enigmatskim prilozima u sarajevskim ”Malim Novinama”, a jezikom sam se natjecateljski bavio kao član šampionske ekipe banjolučke škole  Mladen Stojanović u Pravopisnoj ligi Radio Sarajeva. Prvi izvor križaljkaških kriterija i uzor mi je bila zagrebačka ”Džepna križaljka”. Potom je došao bjelovarski ”Čvor” sa velikim Stjepanom Horvatom koji je pogurao mnogo šta dobroga u našoj enigmatici, posebno generaciju pedeset i neke, pa ”Vjesnikov Kviz” i prekrasni zamah u ozbiljnosti, kreativnosti, druženjima… Krajem 1975. smo u Banjoj Luci Zvonko Blažević, Refik Husedžinović, Ivan Šagadin i ja pokrenuli mjesečni enigmatski listić ”HIK – humor i križaljke” koji sam koncipirao i vodio od prvog do posljednjeg broja (mnogo godina kasnije). Dugogodišnji rad na ivici opstanka, potpuna ovisnost o prodaji, odnosno zadovoljstvu rješavača, kombinirana sa željom da se objavljuje kvalitetna enigmatika, sigurno je uticala na moj pristup i kriterije. Sedam godina kasnije sam se prihvatio uređivanja enigmatike u sarajevskom ”Orbisu” (izdanje Oslobođenja, najprije polumjesečnik, potom tjednik). Nepunih deset sarajevskih godina je bilo super produktivno, radio sam i dalje i HIK, brojne priloge u drugim izdanjima, kvizovima na TV Sarajevo i TV Slovenija... Od pojedinačnih uspjeha najdraža su mi sjećanja na Kviskoteku (bio sam prvi natjecatelj u prvom emisiji 1980) i titula prvaka Jugoslavije u kvizovki (u Novigradu 1987).

Osim autorske i uredničke uloge rado ću pomenuti i trud i uspjehe na planu poboljšanja tretmana enigmatike i enigmata, organiziranja susreta i natjecanja od kojih me posebno veseli prošlogodišnje obnavljanje tradicije okupljanja na Uni. Posljednjih godina sam kao autor prisutan uglavnom u riječkom ”Feniksu”, a komentarima i prilozima pokušah doprinijeti pozitivnoj ulozi enigmatskih blogova i, evo, dogurah do želje da se okušam i kao internetski domaćin.

Osim enigmatike sam imao sreću da uživam (i još planiram) i u putovanjima, prirodi, lijepoj riječi i dobroj hrani, fotografiji i muzici, druženju sa dobrim i zanimljivim ljudima…


Copyright abcitd.com 2016